T6 2021


Kedves Szülők!

 

Tanév eleji rendhagyó szülői értekezletünkhöz hasonlóan ezúttal is írásos formában küldöm Önöknek a 6. osztályról szóló tájékoztatónkat.

Osztályunk 20 fővel indult szeptemberben, majd 1 fővel bővült a létszám, de jellemzően a 16-18 fő jelenléte állandósult a tanítási órákon a járványhelyzet miatt. A hiányzások legtöbbször nem betegségből, hanem – jogos – szülői elővigyázatosságból adódtak, így azt kell gondolnom, eddig sikeresen előztük meg közösen a betegség terjedését az osztályban, iskolában. Köszönöm, hogy minden szülő törekszik az együttműködésre velünk, és hiányzás esetén azonnal jelzést kapok annak okáról, időtartamáról. A gyerekek csak orvosi igazolással térhetnek vissza továbbra is az iskolába betegség után, ennek betartását is köszönöm.

A tanulmányi munka a nehézségek ellenére hatékonyan zajlik idén, bár kissé rendhagyóan, hosszabb ismétlésekkel indítottuk a tanévet. Szinte minden tantárgyból felmértük a tavaszi online oktatás hatékonyságát, és ennek megfelelően ismételtük, pótoltuk az ismereteket. Az őszi felmérések ezért kicsit később, de rendben lezajlottak, helyesírásból, hangos olvasásból, matematikából mértük a tudásszintet, bemeneti mérésük volt a gyerekeknek kompetenciából, és tantárgyi méréseik szinte minden tantárgyból. Az új NAT az osztályunkat még nem érintette, így a már jól megszokott tankönyvekből, munkafüzetekből tanulunk, amelyeket hiánytalanul meg is kaptunk kezdésre.

A kollégák visszajelzése, és saját tapasztalataim alapján is elmondhatom, hogy súlyos magatartási probléma nem volt az osztályban, a reggeli késések csaknem megszűntek, de egymással egyre kritikusabbak a gyerekek, ennek elsimítása többször igényelt tanári beavatkozást. A megoldásban azonban mindig partnerek voltak, igyekeztek több nézőpontból értékelni az eseményeket, empatikusan viselkedni egymással. Problémát jelent azonban a telefonok nem megfelelő használata, az órára érkező tanárok sokszor telefonnal a kézben találják őket. Másik gyakori problémánk a felszereléshiány, többen hetekig, hónapokig nem pótolják elhagyott füzeteiket, munkafüzeteiket, órai munkájuk így követhetetlenné, tanulásra alkalmatlanná vált.

A tanévben a szokásos programjain is rendhagyóan alakultak: zártkörű évnyitón vettünk észt, a jeles napok megünneplése is osztálykeretben zajlott jellemzően. Az október 23-i nemzeti ünnepen projektnapot tartottunk, melyet Zselenák Gábor tanár úr és a 7. osztály szervezett változatos feladatokkal, iskolai és iskolán kívüli programmal helyettesítve az ünneplés hagyományos formáját. Ősszel alkalmunk volt egy kisebb kiruccanásra a szűkebb környezetünkben, ennek fénypontjaként szalonnát sütöttünk. Osztályban, játékkal, ajándékozással, teázással ünnepeltük a Mikulást és a karácsonyt. Nem maradt el, de idén csendesebben zajlott az állatok világnapja, a halloween, a tökfaragó verseny, a zenei világnap, az adventi gyertyagyújtások. A magyar nyelv napján a székhelyiskolával közös helyesírási versenyt rendeztünk, és az osztály tanulói nagyon szép sikert értek el: mindhárom dobogós helyezést megszereztük.

A közeljövő programjai:

Január

  • 11. szülői értekezlet és fogadóóra a honlapon meghirdetett formában
  • 22. I. félév vége
  • 28. félévi értesítők kiadása

Február

  • farsang – egyelőre osztálykeretben tervezzük.

 

Köszönöm eddigi együttműködésüket, a második félévben is számítok támogató hozzáállásukra!

 

Miskolc, 2021. január 11.                                                     Harangozó Éva o.f.